maanantai 27. helmikuuta 2012

Aikapankki

Hanan kuva ei nyt liity mitenkään aiheeseen, mutta kun olen tottunut kuvalla aloittamaan...
...tai no, voisihan tuo olla ruostunut rahahana :)
Vuosi sitten vuodatin ajatuksiani mahdollisuuksista elää ilman rahaa.  Ajatus on niin koukuttava, että se ei jätä rauhaan vieläkään. Omavaraistalous on mielestäni ideaali, jota kohti haluaisin kurkotella, tai ainakin kaikenlaisen kulutuksen minimoiminen. Paljosta turhasta sitä jo mielestäni olenkin pystynyt luopumaan. Hyötykasvien viljely ei vaan valitettavasti ole oikein meikäläisen juttu, kas tässäpä siis ongelmaa kerrakseen. Mutta en luovuta, pienin askelin on hyvä edetä. Ja ehkä sitä joskus saisi viljeltyäkin.
Nyt ilokseni voin kertoa, että tänne meidänkin seutukunnalle on hyvän ystäväni toimesta saatu aikaiseksi Aikapankki. Tästä VIDEOSTA käy hyvin selväksi se, mistä on kysymys.

Vau mikä mahdollisuus : Aikapankin kautta voi vaihtaa tavaroita, palveluja ja jopa kasvimaan tuotteita, vuokrata koneita tai saada talkooapua ilman rahaa ! Olen niin innoissani, vaikkakin tiedän ja ymmärrän, että rajoituksensa on tässäkin toiminnassa. Mutta, jos tarpeeksi paljon porukkaa liittyy mukaan, niin homma toimii hienosti. Kaiken muun lisäksi Aikapankit ovat vielä kaikki yhteydessä keskenään kansallisesti sekä kansainvälisestikin. Tätä on tämänpäivän yhteisöllisyys ja "naapuriapu" virtuaalisten vempaimien mahdollistamana. Hommassa ei ole mitään hämärää eikä kummallista, kaikki ovat voittajia. Aikapankkeja on jo useilla paikkakunnilla ympäri Suomea (niin ja maailmaa myös). Tervetuloa mukaan !
Keskustelua käydään mm. facebookissa TÄÄLLÄ  Vihdin Aikapankin sivulla. Jatkossa järjestämme myös Vihdin Aikapankkilaisten kesken ihan oikeita tapaamisia ja "retkiä".  Facesta löytyy monien muidenkin paikkakuntien Aikapankkien omat sivut. Uhraa tovi ja tutustu asiaan.

12 kommenttia:

 1. Jestas hienoa! Täytyy heti kipittää katsomaan lähin aikapankki tällä paikkakunnalla jossa asun.
  Hyvin samanlaiset ajatukset ovat mieltä myllänneet tuon kuluttamisen ja osamisen kanssa.

  VastaaPoista
 2. Minun täytyy perehtyä vielä aikapankkiin paremmin. Se kuulostaa todella hienolta. Tosi upeaa, että olet innoissasi tästä, sillä into tarttuu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että into tarttuisi, mitä enemmän jäseniä, sen taatumpaa toiminta on.
   Ja siinä ei menetä mitään, vaikkei niin aktiiviseksi heittäytyisikään. Miettii vaan edes yhden sellaisen jutun, jota mieluusti ja ilman paineita voi toisille tarjota ja siitä se lähtee. Rohkeutta peliin (paraskin puhuja minä, joka arkajalkana joskus vedän käsijarrusta ;).

   Poista
 3. voi toi aikapankki olla hyväkin juttu, mutta ei taida toimia meidän huushollissa. Mä taidan olla vaan niitä ihmisiä jotka ei niin helposti päästä vieraita ihmisiä lähelle. Vaikka vaihtotaloutta kannatankin. T:AJ

  VastaaPoista
 4. Voisihan tuo toimiakin, sanoo skeptikko. Omavaraistalouden suuntaan itsekin hissun kissun pyrin. Kuvittelin aikoinaan vaihdantatalouden toimivan hyvinkin hienosti, mutta ainakaan minä en tunnu saavan sitä toimimaan. Yhtä sun toista rahanarvoista ja työlästäkin erehdyin tekemään. Vaihdossa piti tulla jotain, mikä vastapuolilta luonnistuu helposti oman työn ohessa.
  Mitä sitä hulluja. En nyt ikävästi tahtoisi alkuperäisväestöstä puhua, mutta ainakin näillä tienoilla ihmiset ovat järkyttävän saitoja. En käytä sanaa nuuka, koska nuukuus on mielestäni ihan positiivista. Saituus ja itaruus ovatkin sitten eri juttu. Ja juu, myönnän, vähän kitkerän katkerana tässä kommentoin. Hävettää oma naivius ja usko tyhjiin lupauksiin ja toisaalta hävettää myös heidän puolestaan. Mutta opinpahan.
  Joku tällainen aikapankki voisi ehkä olla parempi ratkaisu. Äkkiähän sana leviää, jos joku pakkaa olemaan vain ottavana osapuolena.

  -Pöö-

  VastaaPoista
 5. Kiitos -Pöö- kommentistasi. Se oli oikein paikallaan herättämään ajatuksia. Näinhän se on, että vapaassa vaihdannassa helposti tulee höpläytetyksi tulemisen tunne, jos kokee itse antavansa, mutta ei saa oikein mitään tähdellistä vastineeksi. Ja se kiitollisuuden ja velaksijäämisen tunne ei myöskään ole mukava. Aikapankissa tätä ongelmaa ei minun mielestäni ole (ainakaan näin lyhyehkön kokemukseni perusteella). Siellä jokainen valitsee tasan itse sen tarjottavan, minkä kykenee ja pystyy ja ehtii ja haluaa antaa. Ja vastaanottaja ei jää minkäänlaiseen "velkaan" tarjoajalle. Jokaisella on oma "pankki"-tili, jossa saldo näkyy. Eli vaihdanta on vapaata ja ilman ehtoja olevaa, ja perustuu aina sopimukseen (kenekään ei ole pakko tehdä). Aikapankki luo toimivat raamit, ja ihmisten ottamiset ja saamiset on kaikkien nähtävillä.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista.Tiesin jo ennestään,mutta nyt sain tarkempaa tietoa.Joten kiitokset!.Tätä harrastettu pienessä piirissä tyyliin lastenhoitoa makkaratyynyistä ja shiatsua vanhoista,itselle kuitenkin liian isoista kenkgistä.Tässä kyllä kivaa,että sama tovi on ompelusta ja espanjan tunnista eli kerrankin käsityöläinen pääsee parempaan asemaan.Voiko ongelma kuitenkin olla,että vaativammista käsitoistä on edelleen vaikea saada tarpeeksi hintaa.Kokemus niin älyttömän usein,että ihmiset eivät ymmärrä käsityön vaatimaa aikaa ollenkaan.Mutta itsekö saa määritellä tovin ja katsoa,meneekö kaupaksi?Mutta toisaalta tässä onkin parasta,että nyt kun ehkä saatetaan siirtyä "kädettömyyden aikakaudesta" eteenpäin,ihmiset saa Aikapankista tosi kivalla tavalla henkilökohtaista käsityönopetusta.Yksi parhain vaihtokohde mun mielestä voisi olla tarjota vanhuksenhoitoputkessa väsyneenä kulkevalle hoitoapua vaikkapa autokyydistä tai jostakin jutusta,jonka tietää että piristäisi kyseenomaista henkilöä samalla.Jos esim. tietää,että opastaa esim. askartelua mielellään.Olisi hyvä,jos saisi vanhempiakin ihmisiä mukaan ja sitten voisi käyttää tätä aikapankkia vähän niinkuin samalla tämänkin asian hoitamiseen.Tällainen ilmeisesti juuri kuuluukin Aikapankin ideologiaan?Itse olen ajatellut pitkään,että Kolmannen sektorin ja sellaisten tulo toimimaan on ihan puhtaasti itsessäänkin tärkeää,eikä pelkästään hätäkeinona.Ja Aikapankissa kyllä hienoa,että samalla voi verkostoitua vaikuttamaankin.Jollakin sivulla oli esimerkki amerikkalaisesta aikapankista vaikuttamassa Wall Streetin julkeaa toimintaa vastaan.Tällaista tarvitaan juuri nyt,kun on pakkokin keksiä jotakin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos A kommentistasi. Juu Aikapankissa saa itse määritellä omille palveluilleen tai tuotteilleen tovihinnan siis esim: villasukat 2 tovia jne.
  Vanhusten auttaminen toki on tärkeää, mutta tovihommina hieman hankalaa, kun ne vanhukset eivät itse ole siellä Aikapankin listoilla, eli ei siis ole ketään kuka tovit auttajalle "maksaisi". Ja itsekin koen tuon verkostoitumisen tärkeänä tässä hommassa ja vaikuttamisen sekä uusien mahdollisuuksien tuomisen tähän normi kulutusajatteluun.

  VastaaPoista
 8. Joo,ajattelin jotakin sellaista että vaihtaisi oman vanhuksen hoitamista jonkun kanssa johonkin hänelle tarpeelliseen palveluun tai hyödykkeeseen.Mutta ongelmahan on,että eihän sitä voi herkästi ajatella ihmisten lähtevän vähän huonokuntoista,tuntematonta vanhusta hoitamaan,vaikka olisikin vain esim.muutamasta tunnista kysymys.Mutta,niin vain olisi,että joskus vanhuksissa kiinni oleville olisi yksinkertaisesti piristävää vaihtaa vain jonkun kanssa hoidettavat lapsiin?
  Mun mielestä kohtuullisessa kunnossa olevia vanhuksiakin olisi hyvä saada mukaan tähän Aikapankkiin,vaikkapa niiden sukkien kutojiksi.Ja mummoilla ja papoillahan voi olla paljon mielenkiintoista vanhaa kamaa,mitä voivat vaihtaa,tuli vaan mieleen.Tai kaikenlaista hyödyllistä,mitä kaikkea eivät ollenkaan tarvitse enää.Olisi ihan mielenkiintoista tietää,miten esim.Kumpulassa tai muualla tämä on huomioitu ja onko paljon vanhoja ihmisiä mukana.Innostuin nyt sun ansiosta seuraamaan tätä asiaa,joten täytyy lueskella.Ja yrittää itsekin jossakin vaiheessa lähteä mukaan.

  VastaaPoista
 9. Joo just näin : "Mun vanhukselle apua tarvittais" -hommana toimisi aikapankissa.
  Totta turiset joka sanan. Kiva kun innostuit :) Onnea matkaan !

  VastaaPoista
 10. Tai jotakin sellaista,että vanhus vaihtaa esim. villasukkia niskahierontaan yms.Mutta varmaan kohtuu hyvässä kunnossa pitäis heidän olla vielä,että ei tule mitään ongelmallisia tilanteita ja että pystyvät olemaan toiminnassa vielä mukana.

  VastaaPoista