perjantai 16. joulukuuta 2011

Kierrätyslahjat ja aineettomat lahjat

Olen tuumaillut tätä joulunajan kulutusta. Kuulemma kaupalla menee hieman heikohkosti, emme ole törsänneet kulutushyodykkeisiin ja -turhakkeisiin tarpeeksi hölläkätisesti. Nämä limsakoneet, friteerauskeittimet, jäätelökoneet, grilliparilat, hattarakoneet ! pörrösukat, vihaiset linnut ja muut tuikitarpeelliset vempaimet uhkaavat jäädä kauppojen hyllyille, mutta eiköhän tämä viimeinen viikko hysteriassaan hilaa lukuja ylöspäin, valitettavasti. Rajansa kaikella kulutuksellakin tulisi olla, eikä aina vaatia suurempia numeroita ja isompia uhrauksia meiltä kuluttajilta.
Koululaisten äitinä tämä hullutus vasta hyppääkin silmille. Joulupukille on kirjoitettu monta sivullista tekstiä ja toiveita, jotka vilisevät pelkkiä englanninkielisiä sanoja. Minusta tuntuu, että Pukki ei ymmärrä kovinkaan hyvin englantia ;) , mutta tunteet tulevat tässäkin peliin pakkaa sotkemaan, ei helppoa.
Jos minulta kysytään, tulisi vähintään joka toinen lahja olla kierrätetty vanha tavara tai tuote, ja joka toinen lahja jättää ostamatta. Onneksi nämä aineettomat lahjat ja kierrätyslahjat ovat nykyään kelpuutettu ja hyväksytty vaihtoehto. Kukaan ei tarvitse niitä uuden tavaran pakkausmuoveja ja tyhjää täynnä olevia laatikoita saadakseen lahjasta iloa. Joten kirpputoreilta ja kierrätysmyynneistä ja huutokaupoista löytyy ihania lahjoja. Upea pätkä aiheesta on myös nähtävinä aamu tv:n Yle Areenasta TÄÄLTÄ.
Itse vein puotini tavaroita myyntiin ihanaan  Katin Sisustusnavettaan Nummelaan.  (linkin takana oma kuvakansioni facesta). Ja taisinpa löytää Navetasta jotain pukinkonttiinkin ;)
Iloa ja malttia jouluruuhkiin !

8 kommenttia:

 1. Muistan, miltä tuntui kun tytär kirjoitti joulupukin kirjeeseen, että 'nukke, joka kakkaa, pissaa, syö, itkee...' Hänen paras ystävä kirjoitti samoin. Me sitten yhdessä ystäväni kanssa päätimme, että likat saakot nukkensa, sillä tunnepuoli ei kestänyt.
  Nyt olen tylsä kummitäti, joka antaa lahjaksi vain kirjoja, mutta epulle ostin repun ja menin lapsen kanssa kouluun. Ja jouluna saa toivoa yhden tavaralahjan. Me emme puolison kanssa vaihda ollenkaan tavaroita keskenämme. Yhdelle ystävälle olen kutomassa/neulomassa jättipitkää kaulaliinaa.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kaima ! Näiden lasten juttujen kanssa kyllä sydän puhuu aivan toista kieltä kuin järki. Mutta yritän minäkin pysyä kohtuudessa, ja jo finanssipolitiikka sanelee rajansa, sillä tuo lastenmaailma on , yllätys yllätys, melko hintavaa !

  VastaaPoista
 3. Kierrätyslahjat rulettaa täälläkin! Toinen hyvä on käytännölliset lahjat, sellaiset jotka tulee tarpeeseen vaikka ei jonkun silmissä olisikaan mikään lahja.
  Vaan tulee sitä aina sorruttua niihin markkinamiesten vempaimiinkin. Toisaalta kun joulu on sopiva ajankohta hankkia sellasia lapsille yhteiseksi lahjaksi.

  VastaaPoista
 4. Ostin eräs joulu suurimman osan lahjoista kirpputorilta ja uskaltauduin ostamaan jopa vaatteita (villapaitaa, fleecetakkia). Hyvin kelpasi lahjat ja veljeni kulki villapaita päällä varmaan seuraavat kaksi viikkoa. En aluksi sanonut lahjojen olevan kierrätettyjä, eikä kukaan meinannut uskoa kun lopulta sanoin, etteivät ne ole uusia. Tänä vuonna ollaan hankittu tarpeellisia yhteislahjoja ja lahjakortteja. En ole oikein shoppailija, enkä jaksa kierrellä kaupoissa/marketeissa. Kirpputoreilla ja rompetoreilla sitäkin enemmän kyllä :)

  Kaikista eniten inhottaa kaikenlainen krääsä.. sellainen joka hajoaa nopeasti ja sillä ei oikein edes tee mitään.
  Lasten kanssa voikin olla vähän puntarointia, että miten toimii.. "kun muutkin saa.."

  VastaaPoista
 5. Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja ehkä ainakin yhteen lapseeni on tarttunut ajatusta; 16-vuotiaani on sopinut kavereiden kanssa, että jos haluaa antaa jotakin toiselle, se pitää itse tehdä vanhaa tuunaten, ja samaiselta neidiltä sain ohjeet joululahjaan hänelle; "jos pari Harry Potteria sais, niitä oli kirpparin siinä ja siinä hyllyssä vaikka kuinka monta." Tästä hyvästä hän tulee Potterinsa saamaan:)

  VastaaPoista
 6. Mä olen sitä mieltä, että jouluna saa käyttää vähän enemmänkin rahaa - jos sitä on ja jos muulloin on vedetty vähän tiukemmin. Tässä pätee sama kuin vaatteissa. Mieluummin sitten vähän hyvää ja kallistakin kuin säkillinen krääsää. Mutta on se vaikeaa, kun lapset toivoo sitä krääsää.
  Ajattelen, että joulu ei kuitenkaan ole pukkiin uskoville se oikea ajankohta opettaa kaikkia maailman hyveitä. Mutta siltin vähän, kuitenkin.

  VastaaPoista
 7. mä olen sitä mieltä että ei liikaa joululahjoja lapsille. Joulu on jotain muuta kun lahja hysteriaa. Joulu tarkoitettu aikaa yhdessä ololle. Tänä vuonna aijon päästä muutenkin helpommalla myös ruuissa. Ostan melkein kaikki ruuat kaupasta, syy on aika selvä. Rahaa kun pitää riittää myös hautajais vaatteihin. Pipareita aijon kyllä ite poikien kanssa leipoa, myös ne gluteenittomat. Kinkku on paistettava ite ihan maun takia. Hyvää joulun odotusta kaikille. T:AJ

  VastaaPoista
 8. Tunnelmallista joulua!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista