maanantai 23. tammikuuta 2012

Lumipalloilmiö

Näyttääpä siltä, että nyt on kasvanut nuori uusi edistyksellinen ja ennenkaikkea ennakkoluuloton sukupolvi, joka saa aikaan (meidän vanhempien kanssa yhdessä tietysti;) jotain mihin ei olla totuttu. Käynnissä on positiivinen ja suvaitsevainen ”liikekannallepano” , jota ei voi ohittaa oli lopputulos sitten mikä hyvänsä. Sosiaalisen median itse itseään ruokkivalla lumipalloilmiöllä on uskomaton voima. Päivässä, hetkessä tuhannet ja taas tuhannet ihmiset aktivoituvat ja kokoontuvat yhteen ja jakavat sellaisia hyviä energioita, jotta ihan valoa alkaa muodostua kuin itsestään täällä pohjoisessa pimeydessäkin. On ilo saada olla mukana, ja kokea tämä !

Myös paljon nuoremmatkin ovat kiinnostuneita ja väläyttelevät viisauksiaan. Seuratessamme vaalivalvojaisia sunnuntai-iltana tv-kuviin tuli se miespuolinen puoliso kukkakimppu sylissään. Kuopuksemme esitti hämmästyksensä, johon esikoinen 12 v. tokaisi : ”No tietysti se on mies, kun toi on homoseksuaali, ja se on ihan hyvä juttu.” … Ajatuksiin on tarttunut jotain suvaitsevaisuudesta.
Ajaessani  autolla tyttöjemme kanssa  tuli puhetta mitä tarkoittaa reilunkaupan tuotteet. Kuopus 7v. ilmoitti: ”Sit kun mä kasvan isoksi, niin mä haluan ettei yhtään puuta kaadeta.” … selvä ilmastopoliittinen kannanotto ;)
Keskimmäinenkin 9v. halusi teesinsä ilmoille: ”Sit kun mä oon iso, mä haluan, että kaikilla lapsilla olis hyvä olla.” … tuleva ihmisoikeusaktivisti ;)
No tottakai sitä pienet perässä mitä isot edellä, mutta pääasia, että keskustelut käydään.

Ei liene epäselvää ketä äänestän tässä lähipäivinä. Pekka Haaviston fanisivulla facebookissa on suorastaan nautinnollista ja voimaannuttavaa käydä tankkailemassa positiivista energiaa . Lumipalloilmiössä ei todellakaan ole mitään vikaa varsinkin kun päämäärä on tavoittelemisen arvoinen ja myös täysin mahdollinen. Kirjahyllystäni löytyy myös tämä 80-lukulainen kuvassa oleva Haaviston kirja, joka nostaa ihania muistoja mieleen ajoista, jolloin itse olin nuori aikuinen ja opettelin hahmottamaan tätä maapalloamme ja ennenkaikkea Eurooppaa. Tälläinen olen: en vain yksinkertaisesti kykene olla osallistumatta tähän fanittamiseen, joka sydämessäni oikealta tuntuu.
Vanhan pää on mennyt vähemmästäkin sekaisin :)

5 kommenttia:

 1. Aika ihana oli muuten myös se juttu, jonka Riikka Uosukainen kertoi tuloslähetyksessä: joku 12-vuotias tyttö oli kysynyt isältään, voiko mieskin olla presidentti - hänen elinaikanaan kun oli ollut vain naispresidentti! Juttu kertoi hienosti siitä, miten lapset ja nuoret kasvavat sellaiseen maailmaan, joka heitä ympäröi.

  VastaaPoista
 2. Haitanneeko tuo, jos vähän menee sekaisin. Täytyyhän politiikan herättää tunteita ;) Tuntuu herättävän, nyt Haavistoa vastustavat ovat muuttamassa pois Suomesta jos hänet valitaan. Viime eduskuntavaaleissa moni uhosi samaa, eri syistä vaan. Ei tainnut kukaan kuitenkaan muuttaa? Ainakaan politiikan takia. Tai ei kukaan minun tutuistani :)

  VastaaPoista
 3. Meillä 17-v. poika ja isoisänsä kävivät kiihkeän väittelyn maanantaina vaalitilanteesta ja paljolti näistä puoliso ja edustus yms. asioista.Kaksi erilaista maailmaa ja aikaa vastakkain.Ilokseni taas huomasin,että nuoressani oli voimaa ja taisteluhenkeä,mutta myös hyviä perusteluja ja mietittyjä asioita.Kaikkeahan ei tuonkaan ikäinen voi ymmärtää,mutta eniten puhutteli hänen sanansa isoisälle,joka myönsi,että ehkä Haavisto sitten Saulin kauden jälkeen 12 v. päästä."Mutta ajattele,kuinka nopeasti asiat ovat menneet munkin lyhyen elämäni aikana eteenpäin!Koko ajan tapahtuu."
  No,toinen vaalitarina 1.kierrokselta.Kuusissakymmenissä oleva nainen kertoi mulle,että kaikki hänen eri-ikäiset naispuoliset ystävänsä olivat innostuneet äänestämään Haavistoa,mutta miesystävä mietti mitenkäs hänen käy jos homosta tulee presidentti...No,huumoriahan se on osittain,mutta kysymyshän on siitä sallivatko he homoseksuaalien olla muuta kuin "tanssijoita ja kampaajia" ja puhumattakaan kaikkein korkeimmista viroista.
  Mutta maailma muuttuu ja ei kai voi mitään,isoisästäkin kai aika alkaa kulkea vääjäämättömästi ohi monessa asiassa.Mutta hän on opettanut kuitenkin niin paljon hyviä asioita lapsenlapselleen ja yksi plussa siitä hänelle,että arvosti tuota keskustelua ja siitä,että on lupa käydä jopa kiivastakin väittelyä.Lopussa sitten osapuolet kiittivät toisiaan.Maailmat kohtasivat taas.

  VastaaPoista
 4. Hei vaan! Kävin tänään ekaa kertaa katsomassa, ketä kuuluu lukijoihini ja sitä kautta päädyin tääne. Aivan ihana tavaraputiikki sinulla, niin IHANIA tavaroita!

  Olin nuori, kun Haavistokin oli. Muistan Koijärven ja muut tempaukset silloin. Ei olisi silloin uskonut, että siitä kaikesta versoo presidenttiehdokkuus. Hyvä, että versoi.

  VastaaPoista
 5. Meilläkin on keskusteltu homoudesta 14-vuotiaan kanssa ihan presidentinvaalien innostamana. Vaalit kun yllättäen tuntuvat kiinnostavan myös tuon ikäisiä. Haavisto on tehnyt suuren palveluksen seksuaalivähemmistöjen puolesta jo nyt totuttelemalla Suomen kansaa asiaan.

  VastaaPoista